Weijman Vastgoedonderhoud

Met projectbeschrijvingen op je website laat je als ondernemer zien wat je in huis hebt. Goed voor de uitstraling van je bedrijf en goed voor je online vindbaarheid. Maar dan zijn er ook nog de pareltjes. Bijzondere projecten, die een nóg groter podium verdienen.

Bij Weijman Vastgoedonderhoud in Veenendaal weten ze precies wanneer je extra moet uitpakken. In opdracht van dit bedrijf reisde ik af naar Amersfoort voor een interview over een grote metamorfose in één van de duurzaamste bedrijfspanden van Nederland. Een verhaal dat later werd opgepakt door meerdere kranten.

Weijman geeft visitekaartje af

Grote schilder- en renovatieprojecten kennen geen geheimen voor Weijman Vastgoedonderhoud. Maar de enorme interne verbouwing bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort was zelfs voor Weijman een compleet nieuwe uitdaging.

Felgroene banken omgeven door planten, een bar met strakke kastenwand en een enorme afbeelding van een rotsformatie op de muur. Welkom in het vernieuwde ´Café Zuiderhoek´ van het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV.

Visitekaartje van een internationaal adviesbureau

De open ontmoetingsruimte, vernoemd naar de architect van het markante gebouw, zag er tot de zomer van 2016 nog compleet anders uit. ´Netjes, maar gedateerd´, vat projectleider Antoon van Doorn van Royal HaskoningDHV de toenmalige staat samen. ´Niet echt een visitekaartje voor een groot, internationaal adviesbureau.´ En dan was er in het kantoorpand, één van de duurzaamste van Nederland, ook nog eens een gebrek aan vergaderruimte.

 

Modern en fris interieur

Inmiddels is alles anders. Plafonds en vloeren zijn vervangen en het complete interieur is vernieuwd. Weijman Vastgoedonderhoud heeft de Zuiderhoek getransformeerd in een moderne, frisse ruimte en ´om de hoek´ zijn meerdere stijlvolle werk- en vergaderplekken gerealiseerd. De oplettende bezoeker herkent daarin meteen de kenmerkende vorm van het gebouw. Alles ademt de sfeer van ´werken in een groene, gezonde omgeving´.

Het hoofdkantoor van Royal HaskoningDHV

Bron: Royal HaskoningDHV

 

Enorme operatie startte na bouwvakantie

Projectleider Henk Prins van Weijman bekijkt het eindresultaat met gepaste trots. Onder zijn leiding startte na de bouwvakantie de enorme operatie. Zijn grootste uitdagingen: optimale afstemming van de werkzaamheden tussen alle ketenpartners en de overlast beperken voor de medewerkers van Royal HaskoningDHV.

 

Streng boorregime

´Onze mensen willen rust, zodat ze geconcentreerd kunnen werken´, zegt Antoon over dat laatste. ´Daarom hadden we een boorregime ingesteld: boren was alleen toegestaan tussen zeven en negen uur ´s ochtends.´ Dat was zelfs voor Weijman, gespecialiseerd in renoveren in een bewoonde omgeving, flink improviseren, erkent Henk. ´We hebben werkzaamheden gespreid en zijn ook wel eens om vijf uur ´s ochtends of in het weekend aan de slag gegaan. Bij een project van deze omvang ontkom je natuurlijk niet aan enige overlast, maar we hebben er alles aan gedaan om dit binnen de perken te houden.´

 

Een nieuwe ervaring voor Weijman

In ruim vier maanden tijd werd een oppervlakte van in totaal 1000 m2 grondig aangepakt. Een team van specialisten werkte onder de vlag van Weijman intensief samen om de deadline van 18 december 2016 te halen. Uiteraard in nauw overleg met Royal HaskoningDHV. Henk: ´Een project met zoveel onderaannemers was voor ons een uitdaging. Je bent afhankelijk van anderen en moet enorm veel afstemmen. Dat was soms even wennen. Maar we kijken zeker met een positief gevoel terug op deze klus.´

 

Communicatie en onderling vertrouwen

Zijn collega van Royal HaskoningDHV constateert tevreden dat het opgeleverde werk en de onderlinge samenwerking geheel aan de verwachtingen voldoen. ´Als alle aannemers zo zouden werken als Weijman, dan zag de wereld er een stuk beter uit. Goede communicatie en onderling vertrouwen maken een project tot een succes.´

En wat vinden de 1100 medewerkers van Royal HaskoningDHV in Amersfoort van het eindresultaat? Antoon: ´Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar bijna iedereen zegt: ´Het is opgeknapt´. Zelf zou ik thuis bijvoorbeeld niet snel voor felgroen kiezen, maar het totaalplaatje klopt hier gewoon. Dit is een uitstraling die past bij een hoofdkantoor van een groot bedrijf.´